Wizyta przedstawicieli Biskupca w najstarszej fabryce Grupy EGGER w Sankt Johann w Tyrolu

W dniach 1-2 sierpnia 2018 r. grupa ośmiu przedstawicieli mieszkańców Biskupca oraz dwóch lokalnych dziennikarzy odwiedziła pierwszą fabrykę płyt wiórowych w Grupie Egger w Sankt Johann w Tyrolu. Celem wizyty studyjnej w naszym zakładzie  było obejrzenie działającej fabryki, o najbardziej zbliżonym profilu produkcyjnym, jak budowana przez naszą Grupę w Biskupcu oraz rozmowa  z właścicielem firmy i naszymi specjalistami z obszaru ochrony środowiska oraz produkcji, aby wyjaśnić przede wszystkim wszelkie nurtujące kwestie środowiskowe.

Jest nam miło poinformować, iż w dniach 1-2 sierpnia 2018 r. gościliśmy w naszej fabryce w Sankt Johann w Tyrolu, grupę mieszkańców Biskupca w tym Panią Wiceburmistrz,  radnych miejskich, Proboszcza Parafii Św. Jana Chrzciciela,  reprezentantkę sąsiadujących z naszą inwestycją ogródków działkowych, przedstawiciela lokalnego środowiska wędkarzy oraz lokalnego przedsiębiorcę.

Nasze spotkanie rozpoczęliśmy od powitania przez właściciela Grupy Egger - Pana Michaela Eggera oraz przedstawiciela Zarządu Grupy Pana Waltera Schiegla. Pan Egger przedstawił zgromadzonym gościom krótko historię rodziny a także wartości, którymi kierujemy się na co dzień tworząc firmę Egger.

2 sierpnia rozpoczęliśmy dzień prezentacją Grupy Egger – naszą historią, naszą wizją „więcej z drewna” a także naszymi wartościami. Zaprezentowaliśmy produkty, które wytwarzamy w całej Grupie, szczególny nacisk kładąc na te, które będziemy produkować w Biskupcu. Przedstawiliśmy nasz cykl środowiskowy i wyjaśniliśmy dlaczego odpowiedzialne wykorzystanie surowców oraz  zrównoważony rozwój jest dla nas tak istotny. W naszej prezentacji skupiliśmy się również na wyjaśnieniu kwestii wykorzystania do produkcji surowca pochodzącego z recyklingu – przede wszystkim wyjaśniliśmy, iż surowiec ten będzie wykorzystywany jako wkład do płyty wiórowej a nie jako paliwo do kotła na biomasę.

Następnym etapem naszego spotkania była dokładna wizytacja zakładu produkcyjnego – od przyjęcia surowca, laboratorium zakładowe, przez proces tworzenia kobierca, skończywszy na prasowaniu płyty surowej. Prześledziliśmy dokładnie, jak wygląda etap uszlachetniania płyty, czyli nakładania dekoru na surową płytę wiórową oraz produkcji blatów roboczych. Nie omieszkaliśmy zapoznać się ze sterownią, w której monitoruje się pracę kotłowni – gdzie kontroluje się poszczególne parametry spalania biomasy. Nasi goście z chęcią obejrzeli również pomieszczenie, w którym znajduje się kocioł. W sumie zwiedzając fabrykę pokonaliśmy prawie 9 km, ciekawość naszych gości nie powstrzymała ich nawet od dokładnego obejrzenia procesu spalania biomasy, gdzie temperatura otoczenia sięgała ponad 40 st.

Podczas całego etapu zwiedzania zakładu nasi specjaliści cierpliwie odpowiadali na wszelakie pytania naszych gości, począwszy od źródła zakupu surowca, po przez kwestie wpływu produkcji na otaczające środowisko, aż po pytania odnoszące się do naszego powstającego zakładu w Biskupcu.

Bardzo cieszy nas zaangażowanie naszych gości w przygotowanie pytań do naszych specjalistów. Dzięki temu wiemy, że wyjazd ten był bardzo potrzebny – pozwolił odpowiedzieć na nurtujące kwestie, które pojawiały się na co dzień w Biskupcu. Nasi specjaliści cierpliwie odpowiadali na każde zadane pytania, które dotyczyły kwestii wykorzystania materiałów recyklingowych, gospodarki wodnej, czy składników biomasy, która będzie wykorzystywana w Biskupcu.

Jednego tylko nam zabrakło: bardzo nam szkoda, iż z naszego zaproszenia nie skorzystali przedstawiciele lokalnego stowarzyszenia ekologicznego „Warto Być”. Z pewnością przyjrzenie się z bliska działającej fabryce, bezpośrednia rozmowa z naszymi specjalistami pozwoliłaby przeprowadzić konstruktywną dyskusję oraz omówić wiele nurtujących w kwestii środowiska a w efekcie  rozwiać wszelkie wątpliwości i obawy.

09.09.2019
EGGER partnerem Konkursu Wabienia Jelenia Czytaj więcej