EGGER na Światowym Tygodniu Przedsiębiorczości

W dniach 12-18 listopada  w ponad 170 krajach obchodzona była jedenasta edycja Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Jest to międzynarodowy projekt promujący świadomy rozwój, aktywna postawę wobec życia i podejmowanie biznesowych inicjatyw. Każdego roku w listopadzie organizacje, instytucje i firmy, którym zależy na rozwijaniu przedsiębiorczości, organizują bezpłatne szkolenia, warsztaty, debaty z zakresu zakładania i rozwijania własnej działalności gospodarczej, budowania sieci kontaktów, rozwijania start-upów, powrotu na rynek pracy, negocjowania z pracodawcą, budowaniu własnej marki.

W ramach obchodów Tygodnia Przedsiębiorczości – pt. Otwarta firma, Zespół Szkół w Biskupcu zaprosił do udziału przedstawicieli naszej firmy. Podczas swojego wystąpienia nasi koledzy odpowiedzialni za rekrutację w Egger Biskupiec, opowiedzieli jak wygląda ten proces u nas. Dużo czasu poświęcili wyjaśnieniu, jak prawidłowo przygotować dokument CV – przybliżyli uczniom, jak graficznie rozmieścić poszczególne elementy, jak wyróżnić istotne aspekty edukacji i doświadczenia zawodowego w  życiorysie, a czego nie pisać. W swojej prezentacji przekazali, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna, jakich pytań mogą się spodziewać kandydaci, a także jakie czynniku wpływają na wybór poszczególnego kandydata. Uczniowie dowiedzieli się jakie możliwości rozwoju zawodowego czekają na nich w powstającej w Biskupcu fabryce płyt wiórowych.

Spotkania z przedstawicielami  instytucji i firm dały młodzieży możliwość bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem biznesu, przybliżyły podstawowe zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, pokazały, jak biznes może dbać o środowisko naturalne i jak konkretna firma w praktyce realizuje proces rekrutacji.

Dział komunikacji

09.09.2019