Egger Biskupiec stawia na transport kolejowy - umowa z PKP SA!

Z wielką przyjemnością informujemy, że z naszej inicjatywy 22 czerwca 2018 roku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zawarły porozumienie z firmą Egger Biskupiec sp. z o. o. w sprawie zapewnienia dobrych warunków transportu towarów w województwie warmińsko-mazurskim.

Dzięki pracom modernizacyjnym o wartości 18,6 mln zł zapewniony będzie szybszy przewóz towarów na odcinku Czerwonka – Biskupiec Reszelski oraz na stacji Biskupiec Reszelski. Do zrewitalizowanej infrastruktury PLK podłączona będzie nowa bocznica kolejowa fabryki płyt Egger Biskupiec Spółka z o.o.

W porozumieniu zobowiązaliśmy się do korzystania ze zmodernizowanej linii kolejowej przez minimum 30 lat, jak również do budowy w/w bocznicy kolejowej, czyli nowych torów prowadzących od linii PLK wprost do budowanej fabryki płyt wiórowych w Biskupcu – Kolonii Drugiej. Dodatkowo wyremontowane zostaną przejazdy kolejowe w Biskupcu.

Rewitalizacja ok. 8 km toru na odcinku Czerwonka – Biskupiec Reszelski przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zapewni sprawny przejazd pociągów towarowych z prędkością 80 km/h. Zwiększy się efektywność transportu kolejowego jako ekologicznego i konkurencyjnego środka przewozu towarów względem transportu drogowego. Zakończenie prac modernizacyjnych planowe jest w  roku 2019.

W/w działania są spełnieniem złożonych wcześniej przez nas obietnic, dotyczących ograniczenia transportu przez miasto surowców oraz produktów gotowych.  Dzięki temu znaczna część naszych dostaw i wysyłek zostanie przekierowana na transport kolejowy. Planowany  ruch kolejowy ma odbywać się  poza godzinami szczytu, tak aby jego wpływ na ruch lokalny był jak najmniejszy. Pozostały transport będzie kierowany głównie na drogę DK16. Aby usprawnić ruch drogowy w obrębie dojazdu do naszego zakładu – już wkrótce rozpoczniemy przebudowę skrzyżowania ul. Mickiewicza z ul. Św. Józefa.

12.02.2019
EGGER na targach BAU 2019 Czytaj więcej