EGGER Biskupiec wsparł Bibliotekę w Biskupcu

Jest nam miło poinformować, iż wraz z początkiem roku szkolnego nasza firma wsparła materiałami dydaktycznymi oraz książkami lokalną Bibliotekę Miejską w Biskupcu. W dniu 19 września 2018r. przedstawiciel Egger Biskupiec, Pan Waldemar Zawislak, przekazał na ręce Pani Dyr. Barbary Wawrykiewicz zestaw książek oraz teatrzyk Kamishibai wraz z książkami do teatrzyku.

Zaangażowanie w życie lokalnej społeczności to jedna z najbardziej cenionych przez pracowników Grupy EGGER wartości. Zatrudnieni w niej pracownicy to głównie mieszkańcy okolic zakładów produkcyjnych i regionu. Dlatego dla EGGER tak ważne są trwałe relacje dobro sąsiedzkie. Wspomaga mieszkańców miejscowości, w których funkcjonują jej fabryki zarówno w obszarze działań społecznych jak i edukacyjnych. Wspieranie akcji dydaktycznych jest jednym z priorytetów firmy.

Wśród podarowanych materiałów był teatrzyk Kamishibai wraz z zestawem 8 bajek, który pozwala na nową formę pracy z najmłodszymi czytelnikami. Papierowy teatr jest idealnym połączeniem narracji i prezentacji książki. Większość kamishibai to bajki, baśnie lub opowiadania składające się z 10–16 pięknie ilustrowanych kart z tekstem na odwrocie. Ich prezentowaniu towarzyszy wyjątkowy nastrój, powstający za sprawą przenośnego teatru, przy pomocy którego ilustrowane opowiadania są przedstawiane w formie papierowych „slajdów”. Technika i walory takiego przedstawienia pomagają osiągnąć magiczny efekt koncentracji, a ta forma opowiadania czy też czytania to prawdziwie teatralne doświadczenie. Gdy narrator odczytuje tekst i kolejno odkłada karty, przed widownią pojawiają się następne ilustracje utrzymujące zainteresowanie w aurze niezwykłości i magii.

Cześć przekazanych tytułów skierowana jest do dorosłych czytelników biblioteki. Przekazane książki drukowane są dużą czcionką, aby ułatwić ich czytanie przez starsze pokolenie mieszkańców Biskupca.

Cieszymy się, że mogliśmy wspomóc instytucję kultury – sprawić radość dzieciom, a także przyjemność obcowania z dostosowanymi do wieku książkami ludziom starszym.

18.04.2019
Życzenia radosnych i miłych Świąt Wielkanocnych! Czytaj więcej