Zakład EGGER Biskupiec gości mieszkańców Biskupca

W dniu 27 września 2018 r. gościliśmy na terenie naszej budowy mieszkańców Biskupca, którzy w sierpniu tego roku wizytowali najstarszy zakład Grupy Egger w Sankt Johann w Tyrolu. Celem spotkania było pokazanie na żywo inwestycji, zastosowanych najnowszych rozwiązań technologicznych a także odpowiedź na wszelkie pytania, związane z funkcjonowaniem naszej fabryki.

Zwiedzanie zakładu rozpoczęliśmy od pokazania naszych dwóch zbiorników retencyjnych, a także od objaśnienia systemu gospodarki wodnej w fabryce. Prześledziliśmy dokładnie źródła pochodzenia wody wpływającej do naszych zbiorników, jakim procesom filtracji i oczyszczania będzie poddana a także jak będzie ona przez nas dalej wykorzystana (cele produkcyjne oraz przeciwpożarowe). Poświęciliśmy wiele uwagi kwestii odprowadzenia nadmiaru wody do miejskiego systemu kanalizacji i oczyszczalni.

Omówiliśmy dokładnie też przypadki, kiedy nadmiar deszczówki może zostać odprowadzony do jeziora Kraks. Wyjaśniliśmy, iż będzie to miało miejsce tylko i wyłącznie w przypadku wyjątkowo intensywnych opadów (tzw. opadu stulecia), po osiągnieciu maksymalnego poziomu w zbiornikach. Jedynie w takim awaryjnym przypadku oczyszczona woda (przez separatory koalescencyjne) przy wykorzystaniu pomp zostanie odprowadzona kanałem do jeziora.

Padło również pytanie o rozmiar zastosowanych kręgów w systemie odprowadzania wody – ich wielkość została wyliczona na podstawie polskich norm i przepisów prawa, które do obliczeń wykorzystują maksymalne średnioroczne opady deszczu na daną powierzchnię terenu. Przy wyznaczeniu tej wielkości uwzględniono rozmiar całej powierzchni naszego a terenu (w tym tereny zielone) a nie tylko powierzchnię, z której będziemy gromadzić deszczówkę. Podkreśliliśmy również, iż w przypadku ciepłych lat, jak np. w tym roku, praktycznie w ogóle nie będziemy odprowadzać wody do Kraks ponieważ, będzie ona zużyta na cele produkcyjne.

Po obejrzeniu zbiorników, zaprezentowaliśmy naszym gościom budynek działu utrzymania ruchu – biura naszych specjalistów, a także ślusarnię oraz trzypiętrowy magazyn części zamiennych.

Kolejnym przedstawionym obiektem był budynek socjalny, w którym będą się mieściły szatnie pracowników produkcji oraz stołówka.

Jednak najważniejszą częścią naszego spotkania było prześledzenie procesu produkcyjnego – od przyjęcia surowca, przygotowania go do dalszej obróbki po wyprodukowanie gotowej płyty wiórowej. Zwiedzając kolejne hale pokazaliśmy uczestnikom spotkania, iż instalacje wykorzystane w naszym zakładzie są fabrycznie nowe, a przede wszystkim należą do najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych w naszej branży. Dzięki wybraniu takich maszyn nasz zakład będzie najnowocześniejszym i najbardziej przyjaznym dla środowiska zakładem produkującym płyty wiórowe w całej Europie.

Na każdym etapie naszej wycieczki po fabryce nasi specjaliści szczegółowo odpowiadaliśmy na zadawane  pytania dot. m.in. pochodzenia naszego surowca, wykorzystania materiału recyklingowego w procesie produkcyjnym, czy monitoringu jaki będzie zastosowany w naszym zakładzie. Każde zadane pytanie, znalazło rzetelną odpowiedź. Nasi goście ponownie przygotowali nurtujące ich pytania i było nam bardzo miło móc na każde udzielić wyczerpującą i satysfakcjonującą odpowiedź. Po raz kolejny pokazaliśmy, że jesteśmy transparentni i otwarci na wszelkie pytania a drzwi naszej fabryki stoją otworem dla każdego, kto jest zainteresowany dialogiem i chciałby uzyskać bezpośrednio u nas rzetelne informacje na temat inwestycji.

18.04.2019
Życzenia radosnych i miłych Świąt Wielkanocnych! Czytaj więcej