EGGER Biskupiec odnowił starą plażę nad jeziorem Kraksy Małe

18 października 2018r. nastąpiło oficjalne przekazanie odnowionej plaży nad jeziorem Kraksy Małe w Biskupcu. W ciągu ostatniego miesiąca trwały intensywne prace – wyrównanie nawierzchni piaszczystej, położenie ścieżki z drewna egzotycznego, przygotowanie leżaków do odpoczynku. Plażę wzbogacono również o liczne ławki i śmietniki, a na wiosnę powstaną dodatkowo altanki z ławkami oraz przebieralnia, a także nastąpi renowacja pomostu.

Jest to pierwszy etap zmian nad jeziorem Kraksy Małe, w które firma Egger Biskupiec się angażuje. Wiosną 2019r. rozpocznie się realizacja rekultywacji całego akwenu. Program ten jest wieloetapowy i obliczony na trzy lata, a Egger Biskupiec sfinansuje go w 50%.

— Zobowiązaliśmy się współfinansować projekt, bo wiemy, jak ważny jest to akwen dla mieszkańców Biskupca — mówi Waldemar Zawiślak, dyrektor sprzedaży EGGER Biskupiec. — Chcemy, żeby powstało tu centrum rekreacji i wypoczynku, bo jezioro leży niemal w centrum miasta. Chcemy, żeby jezioro było czyste, przyjazne, nad którym chętnie będą wypoczywali mieszkańcy. Żeby to była wizytówka Biskupca. Stąd te pierwsze prace.

Inicjatorem odnowienia starej plaży był honorowy obywatel Biskupca - Frank Dombrowski. — To moja inicjatywa, ale sponsorem jest EGGER — uśmiecha się Frank Dombrowski. — Myślę, że mieszkańcy będą zadowoleni, bo dzięki przeprowadzonej modernizacji stara plaża wciąż będzie im służyć.

Fot. Zbigniew Woźniak

09.09.2019