EGGER Biskupiec wsparł wyjazd młodzieży z PSONI Koło w Biskupcu do Niemiec

Firma EGGER aktywnie uczestniczy w rozwoju regionów, w których działa. Budowa fabryki w Biskupcu, która rozpoczęła się w październiku 2017 roku, będzie pierwszym krokiem w tym kierunku w województwie warmińsko-mazurskim.

EGGER stale podejmuje działania mające na celu edukację i rozwój mieszkańców. W regionach, w których działa, firma prowadzi programy edukacyjne w szkołach, sponsoruje regionalne inicjatywy, a także organizuje własne wydarzenia.

W grudniu 2017 roku Egger EGGER Polska, przekazał czek na kwotę 5 000 euro biskupieckiemu oddziałowi Polskiego Stowarzyszenia Na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną PSONI. Środki te zostały przeznaczone na zakup pomocy dydaktyczno-terapeutycznych wykorzystywanych na zajęciach ogólnorozwojowych, korekcyjno-kompensacyjnych oraz terapeutycznych dla dzieci i młodzieży przebywających w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Biskupcu.

Dodatkowo, przekazana kwota umożliwiła udział podopiecznych stowarzyszenia w warsztatach organizowanych w Papenburga, w Niemczech. Dzięki wsparciu, młodzież mogła się spotkać ze swoimi kolegami i koleżankami z tamtego ośrodka, a także kontynuować wspólną pracę w ramach projektu „Teatr bez granic”.

Projekt "Bunte Vielfalt ohne Grenzen – Kolorowa różnorodność bez Granic" doszedł do skutku dzięki dofinansowaniu Polsko – Niemieckiej Współpracy Młodzieży,  EGGER Polska Sp. Z o.o. Starostwa Powiatowego w Olsztynie oraz Zakładów Mięsnych Warmia w Biskupcu.

Jest to unikalny projekt o charakterze artystycznym łączący młodzież obu krajów, przełamujący stereotypy i uprzedzenia kulturowe, bariery mentalne i terytorialne. Jego celem jest integracja międzynarodowa osób z niepełnosprawnością intelektualną poprzez wspólne działania kulturalne i terapeutyczne z poszanowaniem kraju sąsiada, jego kultury i odrębności.

Podczas wyjazdu dzieci wspólnie tańczyły, śpiewały – dzięki temu zobaczyły i poczuły podobieństwa, zapomniały o różnicach. Wieczorna wizyta w kręgielni pozwoliła złamać ostatnie bariery. Kolory towarzyszyły uczestnikom wyjazdu podczas wszystkich zajęć i aktywności. Podopieczni PSONI szukali warzyw, owoców i innych produktów z kolorowej listy zakupów. Po południu przygotowali sałatki pełne „kolorowej różnorodności”. Kuchnia to wspaniałe miejsce do integracji.  Wspólne przygotowanie sałatki łączy nie tylko produkty w niej zawarte, ale też zbliża tych, którzy ją razem przygotowywali. Degustacja podczas wspólnego grilla była wspaniałym, kolorowym i smacznym finałem jednego z dni.

Pozytywne emocje, które temu towarzyszyły młodzieży podczas wyjazdu do Niemiec na pewno pozostaną na długo w ich pamięci.

Jest nam niezwykle miło, że Egger miał swój wkład w organizacje tego wyjazdu.

09.09.2019
EGGER partnerem Konkursu Wabienia Jelenia Czytaj więcej