Grupa EGGER otrzymuje certyfikat ISO 38200

EGGER wdraża nowy, obowiązujący na całym świecie standard przekazywania informacji w całym łańcuchu dostaw drewna i produktów drewnopochodnych.

ISO 38200 stanowi obowiązującą i uznawaną na całym świecie normę dla łańcucha produktów z drewna i produktów drewnopochodnych. Reguluje ona przekazywanie informacji w całym łańcuchu dostaw: od pozyskiwania drewna do dostawy do klienta końcowego. Grupa EGGER, jako jeden z pierwszych producentów materiałów drewnopochodnych na świecie, spełnia wysokie wymagania nowej normy.

Zdecydowane zaangażowanie na rzecz zrównoważonej gospodarki leśnej

Grupa EGGER jest znana jako wyraźny promotor i inicjator zrównoważonej gospodarki leśnej oraz odpowiedzialnego gospodarowania zasobami. Zrównoważone zaopatrzenie jest dla EGGER rzeczą oczywistą, w tym zgodność z przepisami krajowymi i europejskimi, takimi jak rozporządzenie UE w sprawie drewna (EUTR). Aby sprostać swoim obowiązkom i pionierskiej roli, EGGER rozszerzył swój system zasad należytej staranności (DDS) o standardy nowej normy ISO 38200.

ISO 38200: Przejrzystość od momentu pozyskania drewna do chwili dotarcia do klienta końcowego.

Wraz z ISO 38200, Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) stworzyła kolejny ważny, rozpoznawalny i obowiązujący na całym świecie standard. Reguluje on przekazywanie informacji w całym łańcuchu produktów z drewna i produktów drewnopochodnych. Identyfikowalność drewna lub produktów drewnopochodnych staje się bardziej przejrzysta, a dowód pochodzenia i legalności jest gwarantowany poprzez ciągłe monitorowanie łańcucha dostaw. Oprócz ogólnych aspektów kontroli i inspekcji, norma klasyfikuje również kryteria społeczne, środowiskowe i wymagania dotyczące systemu należytej staranności DDS.

Grupa EGGER

23.07.2020