Rozpoczęcie budowy fabryki EGGER w USA

W lipcu ubiegłego roku ogłosiliśmy inwestycję greenfield, a teraz maszyny budowlane są już gotowe do pracy. Zgodnie z harmonogramem rozpoczynamy prace budowlane nad nową fabryką materiałów drewnopochodnych w Lexington w Północnej Karolinie w USA.

Najnowocześniejsza fabryka płyt wiórowych z możliwością laminacji ma ruszyć do końca 2020 roku. Ten pierwszy etap projektu to inwestycja o wartości około 260 milionów euro, która w ciągu najbliższych sześciu lat stworzy 400 bezpośrednich miejsc pracy.

Zakład będzie odgrywał decydującą rolę w rosnącej obecności firmy EGGER na północnoamerykańskim rynku materiałów drewnopochodnych. Posiadanie lokalnego zakładu produkcyjnego zapewni dostępność produktów dla klientów EGGER w regionie i zwiększy szybkość dostaw.

Budowa budynku biurowego postępuje

W marcu tego roku rozpoczęliśmy już budowę budynku administracyjnego w Lexington, NC. Prace budowlane postępują zgodnie z planem, a ich zakończenie zaplanowano na wiosnę 2019 roku. Będzie tam miejsce dla około 80 pracowników administracyjnych. W forum zaprezentujemy  produkty i usługi klientom, zainteresowanym i innym interesariuszom. Ponadto tworzymy tam centrum szkoleniowe, aby szkolić i promować lokalnych profesjonalistów.

Własny podwójny program edukacyjny

We wrześniu 2018 r. we współpracy z Davidson County Community College (DCCC) uruchomiliśmy program szkoleniowy dla praktykantów w Lexington, NC. Program ten jest ważną częścią naszych wysiłków mających na celu rozwój wysoko wykwalifikowanej siły roboczej dla nowego zakładu w Lexington, a jednocześnie inwestowanie w lokalną społeczność.

FRITZ EGGER GmbH & Co. OG

Holzwerkstoffe