EGGER kontynuuje inwestycję w Biskupcu

31 sierpnia br. Wojewoda Warmińsko-Mazurski wydał pozwolenie na budowę zakładu produkcji płyt wiórowych EGGER w Biskupcu. Firma ukończyła wszystkie prace przygotowawcze i rozpoczyna budowę hal produkcyjnych.

Pierwsza fabryka w Polsce

Pierwsza w Polsce fabryka EGGER będzie najnowocześniejszym zakładem przetwórstwa drewna w całej Grupie EGGER, wyposażonym w maszyny i technologie najnowszej generacji. W dziewiętnastej fabryce EGGER bezpośrednie zatrudnienie znajdzie 400 osób. Dzięki aktywności inwestora, powstanie również około 600 pośrednich miejsc pracy w regionie, tworzonych przez partnerów biznesowych i podwykonawców.

Od kilku miesięcy na terenie inwestycji prowadzone były prace przygotowawcze, które zostały zakończone latem. W pierwszych dniach września rozpoczęły się właściwe prace budowlane. EGGER podpisał już pierwsze kontrakty z lokalnymi podwykonawcami. Znalazły się wśród nich m. in. firmy Budimex i Przemysłówka z Olsztyna, Pol-Krusz z Mrągowa, które zajmą się wylewaniem fundamentów pod budynki fabryki oraz biskupieckie przedsiębiorstwo Pomarol, które dostarczy część stalowych konstrukcji.

- Współpraca z lokalnymi i regionalnymi przedsiębiorstwami, zarówno w fazie budowy fabryki, jak i w późniejszych etapach inwestycji, jest dla nas bardzo ważna. Zależy nam na nawiązaniu trwałych i owocnych relacji biznesowych. Zakład w Biskupcu będzie jedną z naszych najważniejszych fabryk w Europie i długoterminową inwestycją zaplanowaną na kilka następnych pokoleń– powiedział Waldemar Zawiślak, Dyrektor Sprzedaży EGGER Polska.

Zaangażowanie w życie społeczności lokalnej

Firma EGGER zawsze angażuje się w życie społeczności lokalnych na terenach, na których operuje, budując dobre relacje z mieszkańcami i otoczeniem społeczno-biznesowym. Podobnie jest w Biskupcu, w którym od kwietnia tego roku prowadzone są spotkania informacyjne. Do czerwca funkcjonowały cykliczne punkty informacyjne w siedzibie przedsiębiorstwa, a od lipca do połowy września w każdą środę mieszkańcy mogą dowiedzieć się więcej o budowie fabryki, działalności Grupy EGGER, możliwościach rozwoju zawodowego i polityce zatrudnienia firmy w namiocie informacyjnym ustawionym w centrum miasta. W dniach 12 i 19 września zainteresowane osoby będą mogły porozmawiać z przedstawicielami inwestora w godzinach 14.00-18.00 na parkingu przy pl. Wolności w Biskupcu.

Inwestycja EGGER w Biskupcu przyczyni się do aktywizacji gospodarczej społeczności lokalnej, a nawet całego regionu. Doświadczenie EGGER w budowie nowych fabryk w różnych regionach Europy pokazuje, że nowe inwestycje mają pozytywny wpływ na rozwój usług cateringowych, usług związanych z zakwaterowaniem, sektora budowlanego i usług świadczonych przez dostawców, branży obsługi technicznej, usług transportowych oraz tłumaczeniowych. Inwestor stale poszukuje podwykonawców i partnerów biznesowych
w regionie.

16.11.2017