EGGER partnerem warsztatów naukowych dla dzieci z Biskupca

3 czerwca w parku miejskim w Biskupcu odbył się piknik rodzinny zorganizowany przez Urząd Miasta z okazji Dnia Dziecka. Motywem przewodnim wydarzenia były zabawy z nauką. Firma EGGER była współorganizatorem warsztatów edukacyjnych dla najmłodszych.

Podczas tegorocznych obchodów Dnia Dziecka władze samorządowe zorganizowały we współpracyz firmą EGGER liczne zabawy edukacyjne, dzięki którym maluchy mogły w ciekawy sposób zgłębić tajniki nauk ścisłych i przyrodniczych. W trakcie warsztatów „Zbuduj swoje DNA” animatorzy przybliżyli dzieciom tajemnice konstrukcji genetycznej ludzkiego ciała w formie zabawy żelkami. Najmłodsi uczestniczyli też w zajęciach pod tytułem „Zabawy z biochemią”, dzięki którym dowiedzieli się m. in. jakie są właściwości ciekłego azotu i mieli okazję zajrzeć w głąb tkanek poprzez mikroskopy. Warsztaty „Natura dla pięknej skóry” były natomiast poświęcone tworzeniu ekologicznych kosmetyków do codziennej pielęgnacji skóry. Uczestnicy nauczyli się wykonywać kremy, peelingi czy żele pod prysznic domowej roboty. Podczas warsztatów „Mały Odkrywca” maluchy wzięły udział w cyklu eksperymentów. Dowiedziały się czym jest ciecz nienewtonowa, poznały różnice między kwasami a zasadami, malowały na mleku i własnoręcznie przygotowały kolorowe wulkany.

Zaangażowanie w życie lokalnej społeczności to jedna z najbardziej cenionych przez pracowników Grupy EGGER wartości. Fabryki firmy budowane są z myślą o wieloletniej eksploatacji. Zatrudnieni w niej pracownicy to głównie mieszkańcy okolic zakładów produkcyjnych i regionu. Dlatego dla EGGER tak ważne są trwałe relacje dobrosąsiedzkie. Grupa aktywnie uczestniczy w rozwoju regionów, w których działa i chętnie współpracuje z lokalnymi władzami. Wspomaga mieszkańców miejscowości, w których funkcjonują jej fabryki zarówno w obszarze działań społecznychjak i edukacyjnych. Wspieranie akcji dydaktycznych jest jednym z priorytetów firmy. Prowadzi ona liczne programy edukacyjne w szkołach, sponsoruje regionalne inicjatywy, a także organizuje własne wydarzenia oraz wspiera zdrowy tryb odżywiania i życia. Jednym z nich jest akcja „EGGER runs”, w ramach której, za każdy kilometr przebiegnięty przez pracownika w zorganizowanej imprezie biegowej, Grupa przeznacza fundusze dla miejscowych organizacji charytatywnych.

20.10.2017
EGGER spotkał się z mieszkańcami na Targach Edukacji i Pracy w Biskupcu Czytaj więcej

EGGER Group 2017 | Imprima