Zakład produkcyjny EGGER w Rumunii

Zakład EGGER w Radauti jest jedną z największych inwestycji typu greenfield w Rumunii, w którą zainwestowano dotychczas ok. 500 mln euro i która zatrudnia ponad 850 pracowników.
Został uruchomiony w 2008 roku i w tym roku świętuję okrągłą 10 rocznicę powstania.

Produkowane są tam:

• surowe płyty wiórowe,
  • płyty wiórowe melaminowane
  • płyty OSB

dla przemysłu meblarskiego, konstrukcji drewnianych, dystrybutorów materiałów drzewnych i stolarzy. Na terenie fabryki znajduje się również zakład produkcji kleju, który produkuje kleje i żywice impregnacyjne, które są wykorzystywane do uszlachetniania papieru dekoracyjnego, ale także do produkcji surowych płyt i płyt OSB.

W zakładzie EGGER Radauti znajduje się unikalna instalacja do recyklingu drewna. EGGER Rumunia ustanowił pierwsze filary zintegrowanego obiegu zbiórki i recyklingu produktów ubocznych z drewna poprzez trzy platformy zbiórki w Rumunii (EGGER Timberpak Cernica, Cluj-Napoca i Chitila), jak również w instalacji do recyklingu drewna i elektrowni na biomasę w fabryce w Radauti. Nasza firma opracowała w Rădăuţi zintegrowany układ do zbiórki i ponownego wykorzystania drewna nadającego się do recyklingu: uszkodzone palety, stare meble, odpady z płyt wiórowych, opakowania drewniane, odpady drzewne z budownictwa i rozbiórki, komunalne odpady drzewne lub biomasa. Firma EGGER Timberpak, zajmująca się zbiórką drewna pochodzącego z recyklingu oraz instalacja do recyklingu w zakładzie produkcyjnym EGGER to rozwiązania zapewniające zrównoważony i wtórny cykl życia materiałów drewnianych.

Fundacja Egger, która została założona w Rumunii, angażuje się w działania społeczne, edukacyjne i kulturalne skierowane do społeczności lokalnej i oferuje wsparcie dla potrzebujących. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów projektów, w które była zaangażowana:

- Wyremontowano 2 place zabaw Radauti;

- Przy wsparciu fundacji zmodernizowano 5 sal operacyjnych szpitala Radauti;

- 10 laboratoriów fizyki z 10 szkół średnich w Obwodzie Suceava otrzymało sprzęt;

- Odbudowane domy dla powodzian;

- Projekt edukacji zdrowotnej na poziomie powiatu - pierwsza pomoc ratuje życie;

- Nowoczesne wyposażenie oddziałów neonatologicznych szpitali w Rădăuţi i Gura Humorului

18.04.2019
Życzenia radosnych i miłych Świąt Wielkanocnych! Czytaj więcej