EGGER promuje przedsiębiorczość wśród biskupieckiej młodzieży

W dniach 13-19 listopada br. w ponad 160 krajach obchodzona była dziesiąta edycja Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Celem wydarzenia jest tworzenie społeczeństw aktywnie wspierających przedsiębiorcze postawy i inicjatywy wśród młodych ludzi. Jest to największe międzynarodowe wydarzenie mające na celu promocję aktywności zawodowej wśród dzieci i młodzieży.

W ramach obchodów Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości Zespół Szkół w Biskupcu zorganizował szereg spotkań z przedstawicielami lokalnych przedsiębiorstw pod hasłem: „Otwarta firma – biznes przy tablicy”. Udział w nim wzięli również przedstawiciele Grupy EGGER, którzy w ramach prezentacji przekazali młodzieży najważniejsze informacje dotyczące naszej firmy; jej misji, wizji i produktów. Uczniowie dowiedzieli się jakie możliwości rozwoju zawodowego czekają na nich w powstającej w Biskupcu fabryce płyt wiórowych. W organizację wydarzenia zaangażowali się także przedstawiciele Państwowej Straży Pożarnej JRG 3 w Biskupcu i lokalnych oddziałów banków PKO BP oraz BNP Paribas.

Spotkania z przedstawicielami  instytucji i firm dały młodzieży możliwość bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem biznesu, przybliżyły podstawowe zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, pokazały, jak biznes może dbać o środowisko naturalne i jak konkretna firma w praktyce realizuje działania proekologiczne. Już dziś zapowiadamy chęć uczestnictwa w kolejnych tego typu przedsięwzięciach, gdyż dzięki nim możemy być bliżej społeczności lokalnej.

18.04.2019
Życzenia radosnych i miłych Świąt Wielkanocnych! Czytaj więcej