EGGER spotkał się z przedstawicielami mediów

Jedna z największych globalnych firm z branży płyt drewnopochodnych, Grupa EGGER spotkała się 27 kwietnia br. z przedstawicielami regionalnych i ogólnopolskich mediów w Olsztynie. Konferencja prasowa została zorganizowana w związku z budową pierwszej polskiej fabryki w Biskupcu, w woj. warmińsko-mazurskim. Głównym punktem spotkania z prasą była prezentacja poświęcona inwestycji.

Spotkanie w olsztyńskiej restauracji Malta Cafe zostało poprowadzone przez Dyrektora Sprzedaży EGGER w Polsce, Pana Waldemara Zawiślaka, który przedstawił kluczowane informacje dotyczące planowanej fabryki, korzyści płynące z inwestycji dla lokalnej społeczności oraz przyczyny, dla których fabryka została zlokalizowana w Biskupcu.

Pierwsza polska fabryka EGGER będzie osiemnastym zakładem Grupy EGGER w Europie. Szacunkowa wartość inwestycji EGGER w Biskupcu to około 1 mld złotych. Zakład będzie produkować około 650 tys. m3 płyt wiórowych rocznie wykorzystując najnowocześniejsze technologie. Ponadto, EGGER stworzy 400 bezpośrednich nowych miejsc pracy oraz dodatkowych 600 pośrednich ,utworzonych przez partnerów biznesowych oraz lokalne małe i średnie przedsiębiorstwa.

Według inwestora wybrane miasto oferuje dostęp do dobrze rozwiniętej infrastruktury transportowej, zarówno drogowej, jak i kolejowej, gwarantując odpowiednie parametry przewozu ładunków. Kolejnym atutem Biskupca jest potencjał lokalnej siły roboczej i doświadczenie społeczności w przetwórstwie drewna.

Fabryka w Biskupcu będzie wyposażona w najlepsze dostępne technologie po to, aby maksymalnie ograniczyć oddziaływanie zakładu na środowisko. Misją firmy EGGER jest hasło “Więcej z drewna”. Produkcja w fabryce jest zorganizowana w zamkniętym cyklu umożliwiającym ochronę zasobów i zwiększenie udziału drewna z recyklingu. – podkreślił Waldemar Zawiślak, Dyrektor Sprzedaży EGGER w Polsce.

W konferencji uczestniczyło kilkunastu przedstawicieli prasy lokalnej i ogólnopolskiej.  Na spotkaniu był również obecny Burmistrz Biskupca Kamil Kozłowski. Po zakończeniu części oficjalnej Waldemar Zawiślak odpowiedział na pytania dziennikarzy.

20.10.2017
EGGER spotkał się z mieszkańcami na Targach Edukacji i Pracy w Biskupcu Czytaj więcej

EGGER Group 2017 | Imprima