Fabryka EGGER Biskupiec rośnie w dynamicznym tempie

Na działce inwestycyjnej EGGER w Biskupcu widoczne są już pierwsze budynkii instalacje. Prace budowlane prowadzone są zgodnie z planem bez względu na warunki atmosferyczne. W dynamicznym tempie tworzony jest także zespół, który w przyszłości będzie pracował w zakładzie produkcyjnym. Aktualnie zatrudnionych jest już przeszło 160 osób. Niebawem ruszy rekrutacja na stanowiska typowo produkcyjne.

Plac budowy

Na działce inwestycyjnej w Biskupcu, na której od ponad sześciu miesięcy powstaje pierwszy polski zakład produkcyjny Grupy EGGER, stoją już magazyny wyrobów gotowych i budynek utrzymania ruchu. W trakcie budowy są aktualnie budynki produkcyjne płyty wiórowej suroweji melaminowanej, w których instalowane są już linie produkcyjne. Z daleka widać silosy,w których będą magazynowane wióry do produkcji płyt meblowych. Rozwinęła się również infrastruktura drogowa – na kolejnych wewnętrznych ulicach został położony asfalt.
W najbliższych miesiącach powstaną też magazyn wysokiego składowania, budynek przygotowania wiórów, budynek z pomieszczeniami socjalnymi oraz plac pod składowanie drewna. Firma EGGER na co dzień dba o czystość w okolicy działki inwestycyjnej. Na bieżąco czyszczona jest ulica Mickiewicza oraz odcinek drogi krajowej nr 16. Przy budowie swojej najnowszej fabryki Grupa EGGER stara się korzystać z produktów i usług oferowanych przez lokalne przedsiębiorstwa. Kupuje od nich m.in. stal i beton. Inwestor nawiązał również współpracę z miejscowymi przedsiębiorstwami budowlanymi i transportowymi. Aktualnie na budowie pracuje około 800 osób.

Ochrona środowiska

– Ochrona środowiska i zrównoważone wykorzystanie surowców są dla nas niezwykle ważne. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że region Warmii i Mazur to „Zielone Płuca Polski”, dlatego zwracamy szczególną uwagę na jakość powietrza w okolicy inwestycji. W związku z tym, wyposażymy fabrykę w najnowocześniejszy sprzęt ograniczający przedostawanie się zanieczyszczeń do atmosfery. Tego rodzaju emisja będzie minimalizowana dzięki zastosowaniu palników niskoemisyjnych, filtrów workowych, cyklonów, mokrego elektro-filtru, oczyszczacza biologicznego oraz oczyszczacza mokrego na hali pras. Wszystkie ww. technologie uznawane są za najlepsze dostępne techniki redukcji emisji w tej gałęzi przemysłu – powiedział Waldemar Zawiślak, Członek Zarządu EGGER Biskupiec.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że firma rozpoczęła budowę dwóch oczyszczalni. Pierwsza instalacja będzie odpowiedzialna za uzdatnianie wód opadowych i roztopowych, które będą wykorzystywane w procesach produkcyjnych oraz jako woda do wewnątrzzakładowych systemów przeciwpożarowych. Zanim woda trafi do zbiorników retencyjnych będzie przeprowadzane wstępne oczyszczanie polegające na mechanicznym usunięciu cząstek stałych. W zbiornikach będzi e następowała sedymentacja, a następnie filtracja już po wypływie ze zbiorników. Woda będzie odprowadzana do miejskiej kanalizacji deszczowej tylkow przypadku jej nadwyżki w zbiornikach retencyjnych. Jej jakość będzie dokładnie sprawdzana zgodnie z warunkami pozwolenia wodnoprawnego. Druga oczyszczalnia będzie miała za zad anie dodatkowo oczyścić wodę procesową z zakładu nim ta trafi do miejskiej kanalizacji I oczyszczalni ścieków. W tym celu wykorzystane będą separatory koalescencyjne. Jakość ścieków odprowadzanych przez zakład do miejskiej kanalizacji będzie zgodna z uzgodnieniami z PWiK i z obowiązującymi standardami.

Zatrudnienie w EGGER Biskupiec

Od początku zeszłego roku spółka EGGER Biskupiec zatrudniła już ponad 160 osób. Ponad 90% z nich to mieszkańcy Biskupca i okolicznych miejscowości, oddalonych maksymalnie 40 kilometrów od fabryki. Znajdują się wśród nich zarówno pracownicy wysoko wykwalifikowani, jak i ci, którzy dopiero zdobywają pierwsze umiejętności i doświadczenie zawodowe. Zatrudnieni przez spółkę elektrycy, automatycy, mechanicy i operatorzy linii produkcyjnych przechodzą teraz intensywne szkolenia w zakładach Grupy EGGER w Austrii i Rumunii. Do tej pory w znacznej mierze skompletowane zostały działy: zakupów, utrzymania ruchu, obsługi klienta, księgowości i HR. Wciąż prowadzony jest nabór do zespołu kontrolingu finansowego i działu logistyki. Firma poszukuje także operatorów maszyn. Łącznie chce zatrudnić ich ponad stu. Niebawem rozpocznie się rekrutacja na stanowiska typowo produkcyjne.

– Jak wynika z naszych pierwszych doświadczeń, mieszkańcy Biskupca i okolic z dużym zainteresowaniem śledzą oferty zatrudnienia w fabryce EGGER i chętnie na nie odpowiadają. Jesteśmy dumni z tego, że firma przyciąga kolejne zmotywowane do pracy osoby, które chcą razem z nami budować oddział w Biskupcu od podstaw. Nasi pracownicy mogą liczyć przede wszystkim na stabilne warunki zatrudnienia i możliwość rozwoju. Rotacje w naszej Grupie zdarzają się rzadko. Większość członków zespołu jest z nami związana od lat i rozwija swoją karierę w ramach naszej struktury. Wszystkim nowozatrudnionym zapewniamy niezbędne szkolenia i chętnie uczymy ich nowych umiejętności. Ponadto, nasi pracownicy mogą liczyć na przyjazną atmosferę pracy rodzinnej firmy – powiedziała Magdalena Mokot, Kierownik działu Zasobów Ludzkich w firmie EGGER Biskupiec. Wszyscy zainteresowani pracą mogą śledzić oferty firmy zamieszczane w zakładce „oferty pracy” na stronie www.biskupiec.egger.com,
w portalu pracuj.pl oraz na tablicach informacyjnych zlokalizowanych w centrum Biskupcai w Biskupieckim Urzędzie Pracy.

Zaangażowanie w życie lokalnej społeczności

Od początku swojej obecności w Biskupcu EGGER angażuje się w lokalne i regionalne wydarzenia i inicjatywy. Ostatnio przedstawiciele firmy uczestniczyli m.in. w targach pracy w Szczytnie i Olsztynie, na których zaprezentowali odwiedzającym możliwości rozwoju zawodowego w strukturach przedsiębiorstwa. Już dziś pracownicy EGGER planują też udział w kolejnych regionalnych targach pracy m.in. w Biskupcu, Kolnie, Mrągowie, czy Pasymiu. Firma regularnie spotyka się też z uczniami szkół średnich. W marcu przedstawiciele EGGER w ramach inicjatywy „Tydzień techniczny w szkole’’ odwiedzili Zespół Szkół Budowlanych im. Żołnierzy Armii Krajowej w Olsztynie. 10 kwietnia przedstawiciele firmy wzięli udział w kwartalnym spotkaniu lokalnych przedsiębiorców w Biskupcu.

W tym miejscu warto również wspomnieć o wsparciu finansowym udzielonym przez austriackiego inwestora Szpitalowi Powiatowemu im. Jana Mikulicza w Biskupcu, na którego rzecz odbyła się aukcja przedmiotów podczas II Balu Charytatywnego Biskupca. EGGER za przekazanie największej sumy w jednej z licytacji otrzymał statuetkę Anioła Dobroczynności przyznaną przez Starostę Olsztyńskiego Małgorzatę Chyziak. – Nie mogło nas zabraknąć na tak ważnym i potrzebnym wydarzeniu – podkreśla Barbara Walczyk, odpowiedzialna za PR i Komunikację w EGGER Biskupiec. – W ramach naszego wsparcia przekazaliśmy również voucher na pobyt all inclusive w hotelu znajdującym się w pięknej turystycznej miejscowości St. Johann in Tirol, w której zlokalizowana jest nasza centrala i jedna z fabryk.

W kolejnych miesiącach EGGER weźmie udział w lokalnych obchodach Dnia Dziecka oraz Dni Biskupca. Ponadto, inwestor planuje otwarcie letniego namiotu EGGER w centrum miasta, jako uzupełnienia dla funkcjonujących aktualnie tablic informacyjnych i strony internetowej firmy. W zeszłym roku ta aktywność cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Spotkania z mieszkańcami w namiocie EGGER były świetną okazją do wzajemnej wymiany informacji. Okazały się również ważnym elementem budowania dobrych relacji ze społecznością lokalną.

Rozwój miasta

Obecność EGGER w Biskupcu pozytywnie wpłynęła na rozwój lokalnego rynku nieruchomości. Firma zakupiła, od miejscowego przedsiębiorcy budowalnego, kilkanaście mieszkań dla swoich pracowników. Pojawianie się dużego inwestora w niewielkim mieście spowodowało również ożywienie w usługach hotelarskich oraz gastronomicznych. Zyskują także przedsiębiorcy z innych branż, w tym usług i handlu (transport, usługi utrzymania czystości, ochrona).

– Pozytywny wpływ na rozwój lokalnej przedsiębiorczości to, obok stabilnych miejsc pracy zapewnionych przez naszą fabrykę, jedna z najważniejszych korzyści, jaką odczują mieszkańcy Biskupca i okolic. Wierzymy w to, że dzięki powstaniu naszego zakładu będą mogli rozszerzać swoje działalności, tworzyć nowe miejsca pracy i wzmacniać swoją rynkową konkurencyjność. Nie byłoby to możliwe bez zaangażowania i wsparcia lokalnych oraz regionalnych władz oraz dyrekcji Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jesteśmy wdzięczni burmistrzowi Biskupca, członkom Rady Gminy, Staroście Olsztyńskiemu oraz Wojewodzie Warmińsko-Mazurskiemu, że dzięki ich przychylności możemy rozwijając własną działalność ożywiać gospodarczo region – powiedział Waldemar Zawiślak Członek Zarządu EGGER Biskupiec.

Targi Arena Design

Poza działalnością w Biskupcu, EGGER od wielu lat bierze również aktywny udział w ważnych wydarzeniach branżowych. W dniach 6-9 marca 2018 w Poznaniu na targach arenaDesign austriacki przedsiębiorca zaprezentował na swoim stoisku produkty premium EGGER
oraz nowości z zakresu trendów i wizualizacji. Głównym tematem ekspozycji były nowoczesne drewnopochodne materiały, takie jak struktury synchroniczne, płyty lakierowane o wysokim połysku i głębokim macie. Nie zabrakło również nowej kolekcji podłóg laminowanych EGGER PRO 2018-2010. Targi arenaDesign były także okazją do podzielenia się z odwiedzającym informacjami na temat postępów budowy fabryki EGGER w Biskupcu. Podczas targów nasze stoisko odwiedziło wielu klientów, którzy z niecierpliwością oczekują otwarcia fabryki w Biskupcu. Dzięki nowemu zakładowi polskie firmy z branży meblarskiej zyskają ułatwiony dostęp do dobrej jakości surowca. Z pewnością usprawni i przyspieszy to produkcję mebli na rodzimym rynku – powiedział Waldemar Zawiślak, Członek Zarządu EGGER Biskupiec.

Fabryka w Biskupcu zostanie otwarta z końcem 2018 roku. Rocznie zakład będzie wytwarzał około 650 tysięcy metrów sześciennych płyt wiórowych.

25.09.2018
Egger partnerem Programu Rekultywacji Jeziora Kraks Mały Czytaj więcej