Nowa bocznica uruchomiona

W miniony piątek 03.07.2020 w fabryce EGGER w Biskupcu zainaugurowano działalność bocznicy kolejowej. Do naszego zakładu wjechał pierwszy, a zatem historyczny transport kolejowy. Była to dostawa kleju z niemieckiej fabryki Grupy EGGER w Wismarze. Skład inaugurujący pracę bocznicy miał jednocześnie charakter testowy dla wdrożonych procedur i procesów. Już wkrótce zakład planuje uruchomienie stałych dostaw  składów transportujących klej. Tą drogą będzie przywożony także surowiec w postaci zrębki i drewna okrągłego. W zależności od zapotrzebowania i możliwości optymalizacji łańcucha logistycznego planowany jest także wywóz z fabryki gotowych produktów.

Transport koleją jest możliwy dzięki modernizacji przez PLK infrastruktury kolejowej na trasie Czerwonka – Biskupiec Reszelski, a także samej stacji w Biskupcu Reszelskim. Wartość modernizacji to 18,6 miliona złotych.  Przyfabryczną bocznicę w całości zbudowała firma EGGER. Jest to pierwszy od wielu lat tego typu obiekt zbudowany „od zera” w województwie warmińsko-mazurskim. Jego budowa to szansa na rozwój lokalnej infrastruktury kolejowej. Obsługę bocznicową poprowadzi licencjonowany operator, który zapewni bezpieczny i sprawny przepływ na terenie zakładu.

„Zrównoważony rozwój jest jednym z priorytetów Grupy EGGER. Stąd także nasze nastawienie na transport kolejowy, który jest ekologiczną alternatywą względem transportu drogowego. Uruchomienie bocznicy jest spełnieniem złożonych wcześniej obietnic, dotyczących ograniczenia transportu przez miasto” – podkreślił Michał Serafin, Dyrektor Logistyki/Członek Zarządu EGGER Biskupiec Sp. z o.o.  Planowany  ruch kolejowy ma odbywać się w miarę możliwości poza godzinami szczytu, tak aby jego wpływ na ruch lokalny był jak najmniejszy.

23.07.2020
Nowe wagi dla szpitala w Biskupcu Czytaj więcej