Rok rozwoju i wyzwań

Biskupiecka fabryka Grupy EGGER ma już rok. Pierwsza surowa płyta wiórowa zjechała z taśmy dokładnie 28 czerwca 2019 roku. Było to symboliczne uruchomienie 19 zakładu austriackiej Grupy na świecie i pierwszego w Polsce. Następne miesiące oznaczały uruchomienie kolejnych działów (laminacja, blaty robocze). Był to czas systematycznego rozwoju i ciągłego doskonalenia załogi. Wprawdzie miała ona za sobą szkolenia (między innymi w innych zakładach Grupy na świecie), ale dopiero codzienna praca zapewnia doświadczenie i pomaga zdobyć wysokie kwalifikacje. Był to wymagający okres, tłumaczy dyrektor logistyki i członek zarządu EGGER Biskupiec Michał Serafin: - Od samego rozruchu mieliśmy okazję przetestować wiele rozwiązań i procesów, które należało moderować i lokalnie dostosowywać do aktualnej sytuacji makroekonomicznej. Jesteśmy dumni z tego jak szybko nasz zespół robił postępy.

Przez ostatnich 12 miesięcy w Biskupcu wytworzono ponad 450 tys. metrów sześciennych produktów drewnopochodnych. 80 procent produkcji trafiło na polski rynek. Wiele do zakładów z Warmii i Mazur.   Fabryka również eksportuje swoje produkty głównie do  krajów nadbałtyckich, ale też Białorusi, Ukrainy, Kazachstanu, Węgier, Austrii czy Niemiec. Produkty z Biskupca wysyłane są nawet do USA, gdzie zresztą powstaje kolejna fabryka Grupy EGGER. Załoga musiała zmierzyć się z trudnościami wywołanymi przez epidemię. Jak mówi dyrektor sprzedaży i członek zarządu Waldemar Zawiślak był to okres hartowania całego zespołu. – Radzimy sobie i w trudnym czasie. Udało się nam utrzymać pełne zatrudnienie, obsługę klientów, ciągłość produkcji i przede wszystkim wszystkich w zdrowiu. Udowodniliśmy przede wszystkim sobie, że potrafimy tworzyć zgrany zespół a przeciwności losu tylko nas wzmacniają. Dzięki temu teraz wspólnie możemy świętować nasze pierwsze urodziny !

W tym momencie w biskupieckiej fabryce pracuje ponad 480 osób. EGGER jest cenionym pracodawcą w regionie. Zatrudnieni mogą liczyć choćby na darmowy transport, posiłki i pakiet medyczny. Nie bez znaczenia jest też stabilność zatrudnienia. - Ostatnie miesiące były trudne ze względu na pracę w specyficznych warunkach epidemii. Jednak właśnie w takim momencie można docenić stabilność dużej organizacji. Firma zapewniła nam bezpieczne warunki pracy, mieliśmy też pewność ciągłości zatrudnienia i wynagrodzenia. – mówi Piotr Niedźwiedzki z działu utrzymania ruchu.

Firma od początku działalności w Biskupcu dała się poznać jako odpowiedzialny sąsiad i partner dla lokalnej społeczności. Mieszkańcy mogli liczyć na wsparcie wielu lokalnych inicjatyw. Wsparcie finansowe i rzeczowe otrzymały miejscowe placówki edukacyjne, jednostka OSP, stowarzyszenia sportowe i kulturalne. Ostatnie miesiące to aktywne wsparcie biskupieckich instytucji w walce z COVID (dofinansowanie zakupu środków sanitarnych). W czerwcu, EGGER przekazał szpitalowi w Biskupcu kwotę pół miliona złotych jako dofinansowanie zakupu tomografu.

23.07.2020
Nowe wagi dla szpitala w Biskupcu Czytaj więcej