Projekt Solar Boat, wsparty przez EGGER zajął 3 miejsce na zawodach w Monako

W maju tego roku informowaliśmy Państwa o naszym udziale w projekcie Solar Boat realizowanym przez grupę pięćdziesięciu studentów AGH w Krakowie. Teraz chcielibyśmy obwieścić, iż załoga startująca w łodzi solarnej zajęła wysokie trzecie miejsce w międzynarodowych zawodach w Monako.

W ciągu dwóch miesięcy, podczas których odbywały się starty łodzi solarnych Solar Sport One World Championship zespół AGH Solar Boat powraca z Monako ze znakomitymi wynikami. Studenci AGH zakończyli sezon we wspaniałym stylu, zajmując wysokie trzecie miejsce w Yacht Club de Monaco.

Na rewelacyjny rezultat osiągnięty w zawodach Monaco Solar & Energy Boat Challenge złożyły się następujące wyniki: 5 miejsce w wyścigu wytrzymałościowym Fleet Race,4 miejsce w konkurencji Slalom Race, 2 miejsce w konkurencji One by One.

Baśka jest łodzią elektryczną, która jest całkowicie zasilana energią słoneczną. Przy projekcie tym zaangażowanych było wielu studentów AGH z różnych wydziałów, specjalizujących się w poszczególnych dziedzinach. Konstrukcja wytworzona w technologii kompozytów węglowych została przygotowana z uwzględnieniem trudnych warunków morskich.

Podczas emocjonujących zmagań walka rozgrywa się nie tylko na wodzie, ale i w warsztacie. W konkurencjach na otwartym morzu znaczenie miał każdy detal. Na szczęście doskonałe przygotowanie zespołu i sprawna organizacja pracy pozwoliły na uporanie się ze wszystkimi niespodziewanymi awariami technicznymi.

Zawody Monaco Solar & Energy Boat Challenge stanowiły wielki finał cyklu Solar Sport One World Championship, które miały swój początek 11 maja 2018 r. w holenderskim Akkrum. Następnie przez trzy weekendy bezpośrednio poprzedzające wyjazd do Monako, zespół miał okazję testować możliwości Baśki w holenderskich kanałach w Purmerend, Groningen oraz Leeuwarden. Najważniejszym etapem tej części były kilkugodzinne, wymagające wyścigi wytrzymałościowe, które rozgrywano na dystansach dochodzących do ok. 50 kilometrów.

Firma Egger chętnie zaangażowała się w tak ciekawe i innowacyjne przedsięwzięcie, przekazując płyty MDF, które zostały wykorzystane przy tworzeniu projektu nowej udoskonalonej łodzi. Dlatego bardzo cieszymy się z tak ogromnego sukcesu projektu studentów AGH.

Zdjęcia: Szupiluk, Maciek Bernas

18.04.2019