OSP w Biskupcu ma nowy sztandar!

Uroczyste nadanie nowego sztandaru dla Ochotniczej Straży Pożarnej w Biskupcu odbyło się 17 września 2017 roku. Jednym z fundatorów nowego sztandaru była firma EGGER.

Ceremonia rozpoczęła się mszą święta w kościele bł. Karoliny Kózkówny w Biskupcu, skąd poczty sztandarowe, pododdziały straży pożarnej i zaproszeni goście przeszli na Plac Wolności, gdzie odbyła się ceremonia pożegnania starego sztandaru i nadania nowego. W uroczystościach uczestniczyli przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych i miejsko-gminnych.

Podczas uroczystości wręczono odznaczenia dla zasłużonych strażaków - złote, srebrne i brązowe medale „Za zasługi dla Pożarnictwa”, odznaki „Strażak Wzorowy” i odznaki „Za wysługę lat”.

Zgodnie z przyjętą tradycją, fundatorzy nowego sztandaru wbili symboliczne gwoździe do jego drzewca. Jednym z fundatorów nowej chorągwi jest firma EGGER.

Biskupiecka Ochotnicza Straż Pożarna może pochwalić się bogatą historią. Pierwsza jednostka powstała w 1889 roku jeszcze za czasów Prus Wschodnich. Po wojnie, jednostka została reaktywowana w 1945 roku, w 1946  otrzymała swój pierwszy sztandar. Dzisiaj biskupiecka straż dysponuje nowoczesnym sprzętem, który pozwala prowadzić zaawansowane akcje ratowniczo-gaśnicze zarówno w zakresie gaszenia pożarów, ratownictwa technicznego jak i wodnego.

25.09.2018
Egger partnerem Programu Rekultywacji Jeziora Kraks Mały Czytaj więcej